نتیجه تست ها
درود
دوشا به معنای “خلط” بوده که در طب سنتی ایران مترادف “مزاج” است و البته به آن “تیپ بدنی” هم گفته می شود و اساس دانش آیورودا و معیارها و راهکارهای سلامتی که در این دانش وجود دارد ، بر پایه ی شناخت صحیح از دوشا یا همان مزاج و تیپ بدنی استوار می باشد.
در حقیقت برای دانستن راه درمان و حفظ سلامتی خود بر طبق آموزه های دانش آیورودا ، در ابتدا لازم است نوع دوشای بدن خود یا همان نوع مزاج بدن خود را بدانیم و سپس بر اساس آن ، راهکارهای حفظ و پایداری سلامتی که در دانش آیورودا بر آنها تاکید شده است را در زندگی روزانه خود عمل کنیم.
براي پاسخ به هر جمله ، ابتدا آن را با دقت بخوانيد و با توجه به اينكه جمله مربوطه تا چه اندازه در مورد شما صدق مي كند ، يكي از پاسخ هاي “بله” ، “تقريبا” یا “خير” را انتخاب كرده و علامت بزنيد. لازم است حتما براي همه جملات پاسخي را انتخاب كنيد
در صورتي كه جمله مورد نظر بيشتر از 50 درصد با شما مطابقت دارد ، پاسخ “بله” را علامت بزنيد.
برای انجام درست تست، لطفا اول سوالات همه دوشاها رو انجام بدید و بعد تعداد بله های هر دوشا را بشمارید (اون دوشایی که بیشترین بله رو داره ، دوشای غالب در شماست )
برای مثال تعداد بله های کافا شده ۱۴، و تعداد بله های پیتا و واتا شده ۵ و۷ ، پس اینجا دوشای غالب شما کافا هست ، و آیتم های مربوط به کافا رو باید رعایت کنید.
🛑نکته:لطفا در انجام پرهیزات افراط و تفریط نکنید و وسواس گونه رفتار نکنید. همه این مراقبتها برای سلامت روح و روان ما هست ، پس ملاحظه کنید ولی وسواس نگیرید.
با تشکر از همراهی شما، در قسمت زیر می توانید نتیجه هر تست را مشاهده بفرمایید:
نتیجه تست واتا
خصوصیات واتا: سردی، سبکی، خشکی، نامنظمی، ناهمواری، تحرک، سرعت، تغییرپذیری
اگر دوشای واتا غالب باشد، تحرک و تغییر خصوصیات طبیعی شما هستند. شما تمایل دارید تا با یک ذهن خلاق و پرانرژی همیشه در حال حرکت باشید. تا زمانی که واتا متعادل است، شما با یک بدن لاغر و متناسب، مشتاق و سرزنده هستید.
خصوصیات فیزیکی:
افرادی که دوشای واتای آنها غالب است، اغلب بدنی لاغر و سبک دارند و بسیار چابک هستند. انرژی آنها به صورت انفجاری ظاهر می شود و ممکن است خستگی ناگهانی را نیز تجربه کنند. واتایی ها اغلب پوست و موهایی خشک دارند و دست ها و پاهایشان سرد است. خواب واتایی ها سبک است و سیستم گوارش آنها می تواند حساس باشد. وقتی دوشای واتا نامتعادل می شود، در بدن خودش را به صورت کاهش وزن، یبوست، فشار خون، آرتریت، ضعف، بی قراری و مشکلات گوارشی نشان می دهد.
خصوصیات احساسی:
واتایی ها عاشق هیجان و تجربه های جدید هستند. آنها می توانند به سرعت عصبانی شوند ولی به سرعت هم می بخشند. وقتی واتایی ها در تعادل هستند، پرانرژی، خلاق و منعطف هستند. آنها پیشقدم هایی خوب و سخنور هستند. وقتی نامتعادل باشند، مستعد نگرانی و اضطراب می شوند و اغلب از بی خوابی رنج می برند.
وقتی واتایی ها دچار استرس و دست پاچگی می شوند، پاسخ نرمال آنها این است که: من چه کار اشتباهی انجام داده ام؟
چگونه واتا را متعادل کنیم؟
اگر استرس زیادی در زندگی شما باعث شود تا واتا نامتعادل شود، فعالیت های شما از کنترل خارج می شوند. ذهن شما سرعت می گیرد و استرس و بی خوابی به همراه می آید. ممکن است شروع کنید تا از وعده های غذایی صرفنظر کنید که این منجر به کاهش وزن غیرعمدی می شود و گوارش شما را نامنظم می کند. اگر این نشانه های عدم تعادل واتا را مشاهده کردید، سرعتتان را کم کنید، زمانی را برای مدیتیشن اختصاص دهید، هیچ وعده غذایی را از دست ندهید و شب ها زودتر به تختتان بروید. یک روتین زندگی منظم کمک می کند تا واتای شما دوباره تنظیم شود.
واتا سرد است، سبک، نامنظم، خشک و همیشه در حال تغییر است. برای متعادل کردن واتا، انتخاب هایی کنید که گرما، سکون و استحکام را به زندگی شما بیاورند. سعی کنید قبل از 10 شب به تختتان بروید و قبل از 6صبح از خواب بیدار شوید و غذای خود را در زمان های منظم میل کنید.
1. اجازه ندهید تا سردتان شود. لباس های کافی و مناسب فصل بپوشید و حتما وقتی هوا سرد است، سرتان را بپوشانید.
2. روزانه بدنتان را ماساژ دهید و از روغن های گرم تر و سنگین تر مثل روغن کنجد و بادام استفاده کنید.
3. ورزش های سبک انجام دهید تا تعادل و انعطاف شما را افزایش دهد. مراقب باشید که به خودتان خیلی فشار نیاورید و از حد انرژی خود فراتر نروید. فعالیت های مفید برای واتایی ها شامل موارد زیر است: یوگا، چی کنگ، تایی چی، پیاده روی، کوهنوردی کوتاه، دوچرخه سواری سبک، تنیس سبک، گلف، رقص، ایروبیک
4. چای زنجبیلی بنوشید. ریشه های تازه زنجبیل مفید هستند و می توانند مکررا استفاده شوند. در هوای سرد، چای زنجبیلی را در طول روز جرعه جرعه بنوشید.
5. مطمئن باشید که روده هایتان روزانه و مرتب کار میکنند.
6. موزیک های ملایم و آرام کننده گوش دهید.
7. افرادی که دوستشان دارید را لمس کنید و اجازه بدهید آنها نیز شما را لمس کنند، برای ماساژ منظم برنامه ریزی کنید.
8. از رنگ های گرم مثل قهوه ای و زرد گرم استفاده کنید. در محیط اطراف خود و برای لباس پوشیدن از رنگ های زمینی(رنگ هایی که در طبیعت یافت می شوند: رنگ خاک، خزه، درختان و سنگ ها به طورمثال رنگ قهوه ای، برنزه، خاکستری گرم وسبز) استفاده کنید.
9. از رایحه هایی استفاده کنید که شیرین، سنگین و گرم هستند. مثل ریحان، دارچین، مرکبات، میخک، کندر، اسطوخودوس، کاج، مریم گلی، و وانیل.
توصیه های غذایی برای واتا:
بر اساس آیورودا، این مهم است که غذاهای خود را به گونه ای انتخاب کنیم که تاثیری متعادل کننده روی دوشای غالب داشته باشد؛ یا دوشایی که زیاد شده را آرام کند. از آنجا که واتا سبک، سرد و خشک است، شما بایستی از غذاهایی استفاده کنید که چرب، گرم و سنگین هستند. بهترین مزه ها برای تسکین واتا، شیرینی، شوری و ترشی هستند. مصرف غذاهایی که تند، تلخ یا گس هستند را به حداقل برسانید.
توصیه ها:
1. کمیت غذای خود را بیشتر کنید، اما زیاده روی نکنید. این کمک می کند تا سبکی واتا را متعادل کنیم.
2. شیرین کننده ها را به صورت متعادل مصرف کنید. همه آنها کمک می کنند تا واتا متعادل شود.
3. چربی ها و روغن ها برای سیستم گوارش سودمند هستند و کمک می کنند تا واتا کاهش پیدا کند. روزانه تا سه قاشق چایخوری گی یا روغن زیتون طبیعی میل کنید.
4. تمام محصولات لبنی که کم چرب هستند، توصیه می شوند. شیر وقتی گرم یا داغ است راحت تر هضم می شود.
5. برنج و گندم بهترین غلات برای متعادل کردن واتا هستند. میزان مصرف جو، ذرت، ارزن، گندم سیاه، و چاودار را کاهش دهید.
6. از میوه های شیرین و سنگین استفاده کنید. مثل موز، آووکادو، انبه، زردآلو، آلو، نارگیل، انجیر، گریپ فروت، پرتقال، لیمو، ملون، پاپایا، هلو، آناناس، ریواس، کیوی، خرما، شلیل و میوه های خشک شده.
7. میوه های خشک و سبک را کمتر میل کنید مثل سیب، زغال اخته، گلابی و انار. برای تسهیل گوارش، بهتر است میوه ها را کمی بپزید یا سرخ کنید و یا به تنهایی میل کنید.
8. سبزیجات پخته شده بهترین انتخاب هستند. مصرف سبزیجات خام را به حداقل برسانید. مارچوبه و چغندر و هویج را میل کنید. سایر سیزیجات را متعادل مصرف کنید و ترجیحا آنها را در در گی یا روغن زیتون طبیعی بپزید، این شامل نخود، بروکلی، گل کلم، کدو سبز و سیب زمینی شیرین است. جوانه ها و کلم، گاز تولید می کنند و مصرف آنها را به حداقل برسانید.
9. لبنیات برای واتا مناسبند. در بهترین حالت و برای گوارش بهتر، قبل از نوشیدن شیر، آن را بجوشانید و وقتی گرم است میل کنید.
10. از ادویه هایی استفاده کنید که واتا را متعادل می کنند؛ مثل هل، زیره، زنجبیل، دارچین، نمک، میخک، دانه خردل، ریحان، آنغوزه، گشنیز، رازیانه، پونه کوهی، مریم گلی، ترخون، آویشن، و فلفل سیاه.
11. تمام انواع آجیل ها مفید هستند.
12. حبوبات واتا را افزایش می دهند. مصرف آنها را به حداقل برسانید، به جز تفو و دال عدس.
13. برای افرادی که گیاهخوار نیستند، از مرغ، بوقلمون، غذاهای دریایی و تخم مرغ تازه و ارگانیک استفاده کنید.
توجه کنید که غذاهای سنگین مثل غذاهای شیرین، چرب و غنی باغث افزایش وزن می شوند. روی غلات طبیعی، و میوه ها و سبزیجات سنگین و مرطوب تمرکز کنید، شیرینی را به صورت متعادل مصرف کنید و از محصولات لبنی کم چرب استفاده کنید. برای هضم بهتر غذا را خوب بجوید.
نتیجه تست پیتا
خصوصیات پیتا: گرمی، سبکی، قدرت، نفوذ، تندی، تیزی، ترشی
خصوصیات فیزیکی:
پیتایی ها اغلب سایز و وزن متوسط دارند. گاهی اوقات موهای آنها قرمز روشن است اما کچلی یا موهای نازک نیز در یک فرد پیتایی عادی است. قدرت هضم آنها عالی می باشد، طوریکه گاهی فکر می کنند می توانند همه چیز بخورند. دمای بدن آنها گرم است. خوابشان عمیق و کوتاه است و تمایل جنسی بالایی دارند. وقتی در تعادل هستند، پوست درخشان، هضم عالی، انرژی فراوان و اشتهای قوی دارند. وقتی از تعادل خارج می شوند، ممکن است دچار ناراحتی هایی مثل جوش های پوستی، حس سوزش، زخم معده، گرمای زیادی بدن، سوزش قلب و سوء هاضمه شوند.
خصوصیات احساسی:
پیتایی ها هوش زیاد و توانایی قوی در تمرکز دارند. وقتی در تعادل هستند، در تصمیم گیری، معلمی و سخنرانی فوق العاده هستند. آنها دقیق، تیزفهم، روراست و اغلب رک و راست هستند. پیتایی های نامتعادل عصبانی و مجادله گر می شوند.
وقتی پیتایی ها دچار استرس زیادی می شوند، پاسخ نرمال آنها این است که: تو چه کار اشتباهی کردی؟
چگونه پیتا را متعادل کنیم؟
پیتا گرم، تند، ترش، تیز و نافذ است. برای متعادل کردن پیتا، انتخاب هایی کنید که خنک و شیرین هستند و ثبات دارند.
1. فعالیت و استراحت خود را متعادل کنید. هر روز، زمانی را برای استراحت به خودتان اختصاص دهید. مراقب باشید که فشارهای زمانی غیر ضروری را برای خودتان ایجاد نکنید.
2. وعده های غذایی را از دست ندهید. همچنین گرسنگی نکشید و برای غذا خوردن صبر نکنید.
3. از غذاهای شیرین، تلخ و گس استفاده کنید. سعی کنید بیشتر غذاهای خنک کننده بخورید مثل میوه های شیرین، ملون و خیار.
4. به طور منظم در طبیعت بروید. در جنگل و آبشارهای طبیعی قدم بزنید. در منزل و در محل کار خود گیاه و گلهای تازه را نگهداری کنید. در نور ماه پیاده روی کنید.
5. روزانه ماساژ بگیرید. از روغن های خنک مثل روغن زیتون یا نارگیل استفاده کنید.
6. رنگ های خنک را استفاده کنید. در لباس پوشیدن و محیط اطراف خود از رنگ های خنک مثل آبی، سبز و نقره ای استفاده کنید.
7. زیاد بخندید، هر روز.
8. از رایحه های خنک و شیرین استفاده کنید. چوب صندل، رز، یاسمین، نعنا، لوندر، رازیانه، و بابونه توصیه می شوند.
توصیه های غذایی برای پیتا:
از آنجا که پیتای زیاد باعث می شود تا ذهن و بدن، زیادی گرم شوند، از غذاها و مایعات خنک استفاده کنید. غذاهایی که مزه های شیرین، تلخ و گس دارند، بهترین گزینه ها هستند. مصرف غذاهایی که پرادویه، پر نمک و ترش هستند را کاهش دهید.
توصیه ها:
1. لبنیات، به بالانس گرمای پیتا کمک می کنند. این شامل شیر، کره و گی است. محصولاتی که ترش هستند و تخمیر می شوند مثل ماست، خامه ترش و پنیر باید به مقدار کم مصرف شوند چراکه مزه های ترش، پیتا را زیاد می کنند.
2. تمام شیرین کننده ها می توانند به اندازه متوسط مصرف شوند به جز شیره و عسل.
3. بهترین روغن ها برای تسکین پیتا، روغن های نارگیل، زیتون و آفتابگردان هستند. از روغن کنجد، بادام و ذرت کمتر استفاده کنید، چراکه گرم کننده هستند.
4. گندم، برنج، جو و جودوسر بهترین غلات کاهش دهنده پیتا هستند. ذرت، چاودار، ارزن و برنج قهوه ای را کمتر میل کنید.
5. میوه های شیرین را میل کنید مثل انگور، ملون، گیلاس، نارگیل، آووکادو، انبه، انار، آناناس کاملا رسیده، پرتقال و آلو.
6. مصرف میوه های ترش را کم کنید مثل گریپ فروت و زردآلو.
7. سبزیجاتی که بیشتر بایستی استفاده شوند عبارتند از: مارچوبه، خیار، سیب زمینی، سیب زمینی شیرین، سبزیجات با برگ سبز، کدو حلوایی، بروکلی، گل کلم، کرفس، بامیه، کاهو، لوبیا سبز، کدو سبز.
سبزیجاتی که بایستی کمتر مصرف شوند عبارتند از: گوچه فرنگی، فلفل تند، هویج، چغندر، بادمجان، پیاز، سیر، تربچه و اسفناج.
8. پیتایی ها باید از چاشنی هایی استفاده کنند که خنک کننده و تسکین دهنده هستند. این شامل گشنیز، هل، زعفران و رازیانه است. ادویه های تند مثل زنجبیل، زیره، فلفل سیاه، شنبلیله، میخک، نمک و دانه خردل باید به مقدار کم استفاده شوند. از مصرف چاشنی های خیلی تند مثل فلفل چیلی و فلفل قرمز اجتناب کنید.
بعد از غذا، دانه رازیانه را بجوید تا اسید معده آرام شود.
9. برای افرادی که گیاه خوار نیستند، مرغ، قرقاول و بوقلمون بهتر از گوشت قرمز، غذاهای دریایی و تخم مرغ هستند چرا که پیتا را زیاد کرده و باید مصرف آنها را به حداقل رساند.
نتیجه تست کافا
خصوصیات کافا: سنگینی، آهستگی، استواری، استحکام، سردی، نرمی، چربی
خصوصیات فیزیکی:
تیپ های کافا دارای بنیه و ساختار قوی هستنند. چشم های بزرگ و ملایم، پوست صاف و درخشان، و موهای ضخیم از خصوصیات مهم کافا هستند. آنهایی که دوشای کافایشان غالب است، خواب کاملی دارند و دارای گوارش منظم هستند. اما وقتی کافا زیاد می شود، اضافه وزن، احتباس مایعات(fluid retention) و آلرژی نمایان می شود. وقتی کافایی ها از تعادل خارج می شوند، چاق می شوند، زیادی می خوابند و از آسم، دیابت و افسردگی رنج می برند.
خصوصیات احساسی:
کافایی ها به طور طبیعی آرام، با ملاحظه و دوست داشتنی هستند. آنها توانایی ذاتی دارند تا از زندگی لذت ببرند و با روتین زندگی راحت هستند. وقتی در تعادل باشند، قوی، قابل اعتماد، صبور، استوار و حمایت کننده هستند. ولی وقتی کافا از تعادل خارج شده و افزایش می یابد، آنها تمایل پیدا می کنند تا به چیزها، کارها و روابط، حتی وقتی دیگر لازم نیستند، بچسبند. کافای زیاد ذهن به صورت عدم گرایش به تغییر نشان داده می شود. در مقابله با استرس، شخص کافایی می گوید: نمی خواهم به آن بپردازم.
چگونه کافا را متعادل کنیم؟
1. به دنبال انگیزش باشید. از آنجا که کافا ذاتا سرد، سنگین و متراکم است، کلید متعادل کردن آن، انگیزش است. کافاها تمایل دارند تا به شرایط موجود و روتین بچسیند، بنابراین نیاز دارند تا به خود، با تجربه ها و نگرش های جدید انگیزه بدهند.
2. یک روتین منظم روزانه را دنبال کنید. ایده آل است که قبل از 6 صبح از خواب بیدار شوید و در طی روز نخوابید.
3. خودتان را گرم نگه دارید و از رطوبت دوری کنید. کافاها به شرایط سرد و مرطوب حساس هستند و گرما برایشان سودمند است. اگر دچار احتقان(congestion) هستید(یک مشکل نرمال برای کافایی ها)، از گرمای خشک استفاده کنید. استفاده از کیسه گرم برای پشت یا سان لمپ(sunlamp) بر روی قفسه سینه مفید است. اگر کسالت دارید، بینی، گلو و ریه های خود را در معرض هوای سرد قرار ندهید.
4. روزانه ماساژ خشک(گارشانا) انجام دهید. برای تحریک جریان خون در بدن، روزانه بدن خود را بدون روغن ماساژ دهید.
5. شستشوی بینی انجام دهید تا از احتقان بینی جلوگیری کنید. یک ابزار مفید برای پاک کردن بینی قوری نتی است.
6. فضای زندگی خود را پاکسازی کنید. برای جلوگیری از درهم ریختگی ناشی از انباشتن وسایل در خانه، محل کار، ماشین و سایر فضاها، به طور مرتب فضای خود را پاکیزه کنید و چیزهایی که می دانید هرگز استفاده نخواهید کرد، را دور بریزید.
7. به طور مرتب ورزش کنید. این بهترین راه برای جلوگیری از انباشتگی سموم در بدن است. روی افزایش استقامت بدن کار کنید. دوندگی، دوچرخه سواری، شنا، ایروبیک و ورزش های رقابتی را انتخاب کنید. همچنین می توانید با موزیک ریتم دار برقصید.
8. از رایحه های گرم و محرک استفاده کنید.رایحه های میخک، کافور، دارچین، اکالیپتوس، درخت عرعر، و مرزنجوش مناسب هستند.
9. از رنگ های گرم و درخشان استفاده کنید. این رنگ ها شامل زرد، قرمز و نارنجی هستند.
توصیه های غذایی برای کافا:
بر اساس آیورودا، باید غذاهایی بخوریم که تأثیر متعادل کننده روی دوشای غالب ما دارند یا دوشایی که افزایش یافته را پایین می آورند. از آنجا که کافا سنگین، چرب و سرد است، بایستی غذاهایی را مصرف کنیم که سبک، خشک و گرمند. غذاهای تند، تلخ و گس برای تسکین کافا مفیدند. از غذاهای شیرین، ترش و شور پرهیز کنید.
توصیه ها:
•یک روز در هفته، روزه مایعات بگیرید. فقط آب سبزیجات و میوه های تازه و سوپ پوره سبزیجات میل کنید.
• مصرف لبنیات را کاهش دهید. لبنیات کافا را افزایش می دهند. می توانید مقدار اندکی گی، شیر و ماست کم چرب مصرف کنید.
• از اغلب شیرین کننده ها پرهیز کنید. عسل تنها شیرین کننده ای است که برای کافا مفید است. سایر شیرین کننده ها اگرچه برای بالا برده نشدن کافا نباید مصرف شوند، باعث مشکلاتی چون گرفتگی سینوس، آلرژی، سرما خوردگی و بی حالی نیز می شوند. یک یا دو قاشق سوپخوری(نه بیشتر) عسل در روز می تواند کافا را پایین بیاورد، فقط در آشپزی از عسل اسنفاده نکنید.
• در وعده های غذایی خود، چای زنجبیلی داغ بنوشید. برای کمک به تحریک هضم کند، روزانه 2 یا 3 فنجان چای زنجبیلی بنوشید.
• حبوبات مصرف کنید. همه حبوبات به جز سویا، برای تیپ کافا مناسب هستند. موادی که در تهیه آنها از دانه سویا استفاده شده مثل توفو بایستی به میزان اندکی مصرف شوند.
• میوه های سبک تر مثل سیب، گلابی، انار، کرنبری، و زردآلو را میل کنید. مصرف میوه های سنگین مثل موز، آووکادو، آناناس، پرتقال، هلو، نارگیل، خربزه، خرما، انجیر را کاهش دهید.
• به میزان زیادی سبزیجات مصرف کنید. در حالت کلی تمام سبزیجات برای کافا مناسبند اما باید مصرف سبزیجات آبدار و شیرین مثل گوجه فرنگی، و کدو سبز را کم کنید.
• تمام ادویه ها به جز نمک برای کافا مناسبند. از ادویه های تند مثل فلفل، دانه خردل و زنجبیل به فراوانی در غذاهای خود استفاده کنید.
• مصرف تمام دانه ها و آجیل را کاهش دهید. از دانه های آفتابگردان و کدو حلوایی می توانید استفاده کنید.
• مصرف گوشت قرمز را محدود کنید. اگر گیاهخوار نیستید، گوشت مرغ تازه و ارگانیک، بوقلمون، تخم مرغ و غذاهای دریایی را مصرف کنید.
• چربی و روغن را به مقدار کم مصرف کنید. از روغن زیتون بکر، گی، روغن بادام، روغن ذرت، روغن آفتابگردان، و روغن خردل استفاده کنید.
• در غلات، از جو، ذرت، ارزن، گندم سیاه، چاودار استفاده کنید.
به طور کلی یک تغذیه مناسب برای کافا، باید زنده و پر انرژی باشد تا کمک کند سیستم متابولیسم و هضم، خوب کار کند. وعده اصلی خود را در نهار میل کنید و برای شام میزان کمی غذا میل کنید. حداقل سه ساعت قبل از خواب چیزی نخورید تا بدن برای هضم زمان داشته باشد.